Category Archives: Politics

Dato’ Saifudin Abdullah, we need more leaders like you.

Okay. First and foremost, this article is not written to ‘bodek’ Dato’ Saifuddin, it is just to ‘celebrate’ his bravery and pragmatism in defending the rights of the students. Secondly, I doubt that this kind of effort will get much coverage by the mainstream medias, so let me at least try to ‘flood’ the alternative/online medias with this article. Thirdly, being a student myself not so long time ago, this topic is very close to my heart and in my opinion deserves a constructive and intelectual discussions in cyber world and real world.

There were 30 points against allowing students to be actively involved with off-campus politics being brought forward to cabinet meeting and all those 30 points were given a clear and strong rebuttals by the Deputy Minister of Higher Education, Dato’ Saifuddin Abdullah. In front of the Prime Minister Najib, he presented the reasons and explained the necessities of letting the students to decide for themselves. In short, he’s telling each and every cabinet members to butt off from our students life and not to treat them as a low-life who can’t decide on themselves, let alone calling them immature!

It is to my amusement and satisfaction when the former VC of a public university whose name I shouldn’t mention here was given the bitter taste of straightforward talking and no nonsense response from, who else if not Dato’ Saifuddin in a recent television interview regarding the same issue. “I’m thankful to God that you were not given an extension as the VC”, to quote Dato’ Saifuddin in his reply to the rather immature comment from the thick-moustached VC. The whole Malaysia jumped with joy and jubilation (Okay, I exaggerate this a bit). But, nevertheless, what a ‘polite’ way of shoving a hard truth in the mouth of the old-fashioned VC.

Students like to experiment things, they are at a stage in life where Evil Knivel is their role model, and ‘dare to fail’ is their life dogma. Or it is probably more appropriate to say ‘failure’ is non-existent in students’ dictionary, since a failure is a teacher in life. It teaches students to improve and to avoid doing same mistakes as they go on with their life. There is no way a self-proclaimed well learned adult to prevent a student from experiencing failures and from avoiding them to take failures as one of their great teachers in life. That’s how they gain the utmost valuable experiences that, in time, earns them the sacred ‘matured’ title. There’s no way for sure to tell a 50 years old adult is more matured than a 20 years old matriculation student just by judging at the numbers in their age. Needless to say, by labelling students in general as immature, that doesn’t make you a ‘matured’ adult too!

To make full use of a normally short student life, one has to be above average, to be active and proactive, to be brave and ethusiastic, to be smart and sharp. To achieve all of these in one go, is by participating in student activisms. Student activisms include on/off campus politics, co-curricular, education, research, charity and etc. Pick any one activity that you like and indulge yourself in it. Be the leader or active member and organize events, projects or anything that is related. You will face obstacles, setbacks, debates, disagreements, grunts, unhappy teammates etc in the process. However, you will surely be rewarded with the intangible, often unnoticed life changing experiences. That’s how you earn yourself the title ‘matured’, and certainly that doesn’t involve a lecture from your VC. You probably don’t even have to know his/her name at all.

So, it is important that in a life of a student, a rope is given to direct, but not to tie their hands. It is prudent to show them the light, so they won’t stumble, but not to blind them. It is up to the so called mature adults to let them walk, run and fall, just for them to stand again stronger and wiser. What students need is the trust and confidence from the people who were once a student too, who were and still have a teacher called ‘failure’.

Not to discredit any of the members of cabinet, but this country need more leaders like Dato’ Saifuddin Abdullah. Barisan Nasional or Pakatan Rakyat leaders must not take students for granted. And Malaysia is a country that is well known for it’s huge investments in students. No country other than Malaysia which spend billions of ringgits on students scholarships, that, I can be sure of. You’ve already put your money on them, now let’s have faith in them.

It’s time this country’s future being handed to the hands and minds that will drive the future.

Prove me wrong PR!

I am not the only person in Malaysia (and outside Malaysia) whose looking closely on what Pakatan Rakyat has been doing since the much hyped ‘political tsunami’ in March 2008. Not because I think BN must not dominate the political scene in this country, but, in my humble opinion, there must be a viable, strong alternatives to counter check the current ruling government. If the current power-that-be isn’t doing much for the people, the people can hand the mandate to the other party. As simple as that, on paper of course.

I, to a certain extent, was disillusioned by the hopes and promises that were dished out by Pakatan Rakyat during the last general election campaign. Thinking that PR may well be the viable alternative to BN to run the country, I almost put all my money on PR taking over Putrajaya come next election. Nevertheless, I’m glad that I didn’t because it seems like we’re going nowhere with PR based on latest infighting and internal squabbles that are going on especially in PKR and DAP. Not to mention, rampant ‘hidden’ or should I say ‘concealed’ corruptions too, a sin that they happily associated BN with to gain people’s support.

When they weren’t in power, it might be much easier to run the party. When there’s a potential to takeover Putrajaya, automatically PR will attract the corrupts and opportunists. The same problem that has been plaguing BN for more than 50 years. A problem that comes in package with power. A test that BN failed miserably, and PR almost imminently will fail the test too after just 2 years in power. So, again, this raise to the question is PR the most viable alternative to BN. Do we need a third force?

I’m not here to highlight the wrongdoings or whatever corrupt practices in BN, everybody knows. They say, the greatest fear is the fear of the unknown. Will PR be just like BN if they have the mandate to run the country? Or worse, probably? We can easily brush aside all the weaknesses and malpractices in PR by pointing fingers at what BN did wrongly in previous administrations. That certainly doesn’t solve the problem. First, the real issue isn’t addressed properly, and secondly by fingerpointing, PR will forever be in state of delusion (of grandiosity of course).

I don’t think PR is any better than BN, or at least one thing for sure is, they are behaving like BN, look like BN, sound like BN, but not BN. They do and still think the people is stupid. For example, the tweet ‘OMG! real culprit is freed’ was claimed referring to a chinese action movie that Teng from DAP was watching in the car. Wow! only a stupid would believe that, and guess what CEC of DAP believed just that! Yesterday PKR suspended 12 PKR Sabah leaders ‘alligned’ to Jefrey Kittingan for allegedly played a major role in registering Parti Cinta Sabah, an act that is deemed treason by the party disciplinary body. A move that many believe is masterminded by little Anwar (read: Azmin Ali), backed by Sivaji the boss himself, to check Jeffrey’s influence in this coming party elections.

And the deafening silence from Anwar himself regarding the sacking issue makes the matter worse. Going by the logic used in the court lately in suggesting Saiful’s intimacy with the assistant DPP in Sodomy 2, allegation is deemed or believed to be true since there is no refusal/rebuttal from the accused party , similarly in this case. Anwar kept his mouth shut on this issue. So it’s true then, or is it not?

This article might not go well with PR supporters, well, certainly truth hurts. And if PR supporters can’t take criticism, I will be very worried and concerned should PR be in power. Every leader needs feedbacks from the people and must react accordingly to the feedbacks. And politicians tend to quickly switch to their comfort-zone mode when they are given too many praises. The people is a very hard lot to please, and every politician knows that.

I used to hear in PR’s ‘ceramah’ that it’s almost impossible to find corruptions in DAP, well that doesn’t hold true anymore. And PKR is indeed a fraction of UMNO. A prominent blogger, Haris Ibrahim, questioned in his latest article who will kick UMNO out of Anwar, my question is, if PKR is akin to UMNO, why bother kicking UMNO out of Anwar? Why rest our country’s fate to a single person, whom lately has been very inconsistent especially with his promises made previously.

Honestly, I really don’t mind if BN is dethroned from Putrajaya. If that’s the only solution to cleanse the party, so be it. But at least don’t leave me and other fellow curious Malaysians be kept in the dark of what to expect from the new government. Don’t leave us living in fear of the unknown for the next 5 years. Putrajaya seems so close, but yet too far, still, for the dreamers in PR. Best of luck, Malaysians.

Kelantan: Nik Aziz, Ariffahmi Gate & Bola Sepak

Nik Aziz

1. 18 tahun Nik Aziz jadi Menteri Besar Kelantan, sepanjang aku hidup, hanya Nik Aziz yang jadi Menteri Besar negeri kelahiran aku.

2. Dalam ramai-ramai ahli politik Malaysia yang memegang kuasa lebih daripada 15 tahun adalah Tun Dr Mahathir, Samy Vellu, dan Tan Sri Abdul Taib Mahmud. Dua sudah berhenti, dua lagi belum.

3. Perlu rasanya diberi peluang kepada orang lain. Makin lama makin rosak imej baik Nik Aziz. Bukan kerana tuan punya badan itu sendiri, tetapi orang-orang disekelilingnya. Termasuklah juga lelaki yang puteri Nik Aziz panggil suami.

4. Setelah lama memerintah, ada juga yang telah terlebih mengangkat Nik Aziz ini. Sehinggakan apabila Nik Aziz ini tersilap, pantang ditegur pantang dikritik. Yang melucukan, bukan Nik Aziz yang tak mahu terima teguran, tetapi manusia-manusia yang ingin menumpang pengaruh Tok Guru, seperti Anwar Ibrahim dan lain-lain.

5. Orang pertama yang perlu ditegur apabila melakukan kesilapan adalah golongan ulama’. Apatah lagi jika ulama’ itu seorang pemimpin kerajaan. Ayat-ayat seperti ‘jangan sentuh Nik Aziz’, ‘Andai saya kata MARA!’ dan sebagainya tak perlulah dilaung-laungkan. Kita tahu Nik Aziz telah melakukan kesilapan, iaitu dengan melantik menantu beliau sendiri memegang jawatan paling tinggi dalam sebuah syarikat berkaitan kerajaan negeri.

6. Orang-orang PAS dulu panggil perangai ni NEPOTISME semasa menghentam Mahathir dahulu.

Ariffahmi Gate

1. Pendedahan berani Syed Azidi ‘Kickdefella’ membuka pekung yang sudah lama menutup bau busuk dada-dada sesetengah makhluk yang berselindung disebalik jubah dan minyak atar. Berbotol-botol minyak atar pun sudah tidak mampu nak menutup bau busuk itu.

2. Rakyat disuap dengan berita Kelantan adalah negeri yang bersih rasuah, korupsi dan salahguna kuasa. Namun, peristiwa pemecatan Kickdefella menandakan bermulanya pembongkaran satu demi satu salahlaku yang selama ini tersembunyi.

3. Ahli keluarga Nik Aziz berdiri dibelakang Ariffahmi, memang itu pun yang dijangkakan. Lumrah hidup berkeluarga, yang salah pada mata mereka semestinya orang diluar rumah.

4. Yang menarik dalam kontroversi ini adalah campurtangan exco tertentu yang dikatakan ingin menggantikan tempat Nik Aziz sebagai Menteri Besar. Siapa dia Exco itu, tanya Nik Amalina, puteri Tok Guru.

5. Menyedihkan, di tahun-tahun akhir Nik Aziz sebagai MB, imej beliau tercalar, rasa hormat mungkin sudah berkurangan, hanya kerana Nik Aziz tidak tahu dari segi moral salah melantik menantu ke jawatan yang bertaraf  ‘Datuk Bandar’. Namun, kenaifan bukan alasan, dalam politik ini peluang buat lawan.

6. Akan ada episod seterusnya, akan ada kontroversi baru. Jika Ariffahmi meletakkan jawatan hari ini pun, saya harap pembongkaran-pembongkaran ini tidak akan berhenti. Kepada yang berhati busuk, tetapi gemar mandi minyak atar tu, lambat laun akan terkantoi juga dan boleh la kita sama-sama campak dalam ‘air char’.

Bola Sepak

1. Pengurusan baru terbukti berjaya bawa nafas baru buat pasukan bolasepak Kelantan. Tan Sri Annuar Musa yang sudah tidak ada apa-apa jawatan dalam kerajaan negeri membuktikan beliau boleh mengurus pasukan bola sepak dengan baik. Urus negeri? Allah sahaja yang tahu.

2. Dulu ada satu kes penjaga gol, Halim Napi, sepak pemain lawan. Haramkan terus Halim Napi daripada pijak rumput Stadium Sultan Mohammad V tu. Budaya bolasepak itu sudah lama patut ditinggalkan. Bawa budaya baru, orang puteh kata ‘sportmanship’, menang macam ‘gentleman’, kalah pun mesti ‘gentleman’

3. Sayang sekali penyokong tenggelam dalam emosi yang melampau, macam Skinhead seronok dibuai lagu dendangan ACAB. Banyak perkara-perkara baik penyokong Kelantan yang patut ditonjolkan, bukannya amarah dan kependekan akal sehinggakan sanggup membakar kerusi dan memusnahkan harta benda. Tak kena langsung dengan title rakyat negeri Serambi Mekah.

4. Musim baru, pemain baru, azam baru, budaya pun kena baru. Harap dapat kita hidupkan suasana EPL dalam Liga Super. Apabila ‘match day’ kita akan tengok seluruh Kelantan lumpuh. Lumpuh sebab semua pun pergi ke Stadium.

Kelantan

1. Kelantan bukan hanya berkenaan Tok Guru, Ariffahmi dan Bolasepak. Kelantan perlu dijadikan pusat ekonomi rantau Timur.

2. Perancangan-perancangan Kerajaan Negeri bukan hanya untuk tontonan orang-orang terdekat sahaja sebaliknya perlu diumumkan kepada semua dan melibatkan semua.

3. Apa sektor yang boleh Kelantan banggakan, apa hasil utama pertanian negeri ini? Apa industri pembuatan utama Kelantan? Sektor pendidikan pula, adakah kita sudah mantap? Kemana arah kerajaan negeri selepas ini. Mungkin sama sahaja jika Menteri Besar pun sama.

4. With all due respect to Tok Guru, I think the time has come. Kelantan pun perlukan perubahan, perlukan ‘change’. Ada Obama Kelate yang sanggup?

Why shoot PAS for a ‘crime’ they never commit?

Unity Talk divides, says an analyst in Malaysian Insider. Such action is allegedly to wedge the gap wider between Pakatan alliances. Akin an old Malay adage ‘rumah sudah siap, pahat masih berbunyi’, even after the curtain in Melawati Stadium was lowered signalling the end of PAS’s 55th Muktamar, debates on a list of controversies that arose from the meeting of the second largest political party in Malaysia still continues. PAS is now seen as an enemy not only to it’s own political ‘siblings’, but also to a certain faction in the PAS itself.

Judging from the attention given to the Muktamar, PAS has indeed evolved to the next level, from being a party that is only known amongst Muslims and Malays population to a party that also catches the eyes and ears of non-Muslims too.

The establishment of Pas Supporters Group plays a big role but not as big as the influence PAS enjoys from cooperating with DAP and PKR. One is seen as Chinese centered party while the latter claimed by it’s former Youth Chief, dropped the Malay agenda to embrace a multiracial platform. Whatever it is, these PR pact comes with a catch or two, PAS is seen as having to drop it’s own political agendas in order to stay in line with it’s allegiance to PR.

Many still remember how Husam Musa, former Vice President of Pas, was made to retract his fiery pledge to introduce Hudud in Malaysia, should Pas come into power, presumably via general elections. The protest call came flying from PAS’s own partner, DAP – which I believe need not to sacrifice many since joining PR. Husam’s pledge was made in front of PAS die-hard supporters, just for him to swallow it back a day later, after the pressure from DAP.

A call to ban Sister’s in Islam and willingness to talk to UMNO invites friendly fire from, who else, PKR and DAP. The strongest opposition to PAS doesn’t come from UMNO, ironically. Now, would PKR call UMNO’s open arms to any discussion with PAS on national issues as offering an olive branch again? Would DAP again walk away from Pakatan Rakyat, like what they did to Barisan Alternatif?

It is not surprising that PAS will be made as the black sheep of PR who now controls four states, including two richest states in Malaysia, namely Penang and Selangor. Mind you, they just lost control of Perak due to crossing over of three (four including Bota YB) assemblyman (and woman). Guess what, the three were from PKR and DAP, not PAS. So who should be telling who what is right and what is wrong now?

PAS want to be the driving force in PR, and they have the numbers (unlike the de-facto PKR leader), with more than a million active members, and an extensive grass root organizational structure, PAS is without doubt the most prepared, senior and capable party to lead PR. Hence, the call for PM from PAS should PR won the federal government in next general election is perfectly reasonable.

There are a fraction of PAS who sees it’s president as the best candidate to become the Prime Minister of Malaysia, while another fraction of PAS don’t believe so, instead opting for another candidate from a 10 years old party. Most of the troubles in PR now originated from PKR and DAP, especially in Penang and Perak. Hardly we hear PAS causing headaches to PR, until today.

My point is, why shoot PAS for a ‘crime’ they never commit? It’s no different than Internal Security Act which PR strongly opposed. PAS should be allowed (in fact, they need no permission to talk to anyone, anytime) to talk to UMNO or any other parties, NGOs or individuals on important national issues. If you can be stern on PAS’s call to ban Sisters in Islam, why ban UMNO from PAS’s contact list? The parties who had committed ‘crime’ are PKR and DAP, why PAS being made a scapegoat for wanting to discuss with UMNO?

END.

Bahaya Matlamat Menghalalkan Cara

Blog ini pernah membincangkan mengenai bagaimana sesetengah pihak cuba memalitkan persepsi buruk terhadap musuh mereka melalui pelbagai cara asalkan matlamat mereka tercapai.

Umum telah sedia maklum bahawa suhu politik Malaysia tidak pernah turun melepasi paras mendidih, airnya sentiasa berkocak dan menggelegak. Perkataan suam suam kuku mungkin sudah tidak wujud lagi dalam lautan politik Malaysia. Semuanya panas sahaja, demikian juga dengan cuaca di negara ini.

Memang benar, all is fair and equal in war and love, namun sebagai manusia yang bertamadun dan berakal, tidak seharusnya kita patuh kepada falsafah tersebut secara membuta-tuli.

Sejauh mana seseorang itu sanggup untuk merendahkan diri sendiri dengan menggunakan cara yang sangat tidak beretika, melanggar undang-undang serta tidak bermaruah untuk memastikan sasaran akhir mereka tercapai?

Dalam salah satu daripada episod drama politik tanahair yang sungguh berwarna-warni ini, ada pihak yang cuba untuk menjatuhkan kredibiliti Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak dengan secara mengedarkan gambar palsu yang telah diedit menggunakan komputer demi memastikan rakyat akan mendapat mesej palsu yang cuba disampaikan. Jika sekalipun ramai yang tidak percaya,  memadai jika persepsi yang cuba disampaikan melalui gambar tersebut tertanam di minda mereka yang melihatnya.

Jika perkara ini dilakukan oleh cybertroopers parti dikalangan ahli-ahli biasa, mungkin kita boleh memaafkan enthusiasm ahli tersebut. Kita mungkin boleh lagi bersangka baik, mungkin beliau hanya ingin menonjolkan diri agar dihargai oleh pemimpin atasan. Tetapi perkara keji ini dilakukan oleh seseorang yang bertaraf Ketua Penerangan Parti politik, diletakkan pula didalam blog beliau, tidak cukup dengan itu, disebarkan pula kepada umum melalui ceramah-ceramah politik bagaikan peristiwa tersebut benar-benar berlaku.

Gambar sahaja mungkin tidak mencukupi, usaha untuk memburukkan sesuatu individu perlu lebih daripada satu cara. Artikel-artikel liar pula dihasilkan, dengan olahan cerita yang sangat menarik, pembaca boleh hanyut didalam kronologi dan jalan cerita yang sangat mencabar imaginasi itu. Dilakarkan tempat kejadian pembunuhan seorang model Mongolia dengan bayangan-bayangan watak-watak yang tertentu mengikut imaginasi penulis.

Akuan bersumpah sudah menjadi seperti tisu tandas, boleh ditulis, dan dimanipulasi mengikut kemahuan dan matlamat akhir masing-masing. Setelah selesai, yang membuat akuan tersebut akan ‘lenyap’ secara tiba-tiba. Dan tentunya plot cerita lebih menarik dan pembaca akan lebih seronok jika yang me’lenyap’kan si pembawa ‘kebenaran’ itu adalah watak antagonis yakni sasaran persepsi tersebut.

Pelbagai lagi usaha-usaha yang dilakukan untuk memastikan persepsi ini tertanam dalam minda umum, melalui blog-blog mereka yang berkopiah, yang memakai skirt, berbaju petak-petak merah, dan juga mereka yang tidur terselak kain. Bagai sudah hilang rasa takut menyebarkan fitnah. Atau mungkin sesetengah bloggers sendiri sangsi dengan fakta-fakta tersebut, tetapi demi mencapai matlamat, musuh politik hendaklah dijatuhkan by hook or by crook.

Selesai sudah usaha mereka memalitkan persepsi melalui cara-cara yang diragui status ‘halal’nya itu, mereka bingkas pula meminta tertuduh untuk membersihkan nama daripada persepsi yang mereka sendiri palitkan.

Portal berita online seperti Malaysia-Today juga memainkan peranan utama dalam memastikan persepsi ini bukan sahaja tertanam, malahan terus segar dalam minda setiap rakyat Malaysia. Malaysia-Today yang cuba dicorakkan portal tersebut adalah Malaysia yang mana rakyatnya mudah diperkotak-katikkan dan dipengaruhi dengan fakta separuh benar-separuh palsu. Malaysia hari ini yang diidamkan adalah Malaysia yang menghargai usaha menyebarkan fitnah lebih daripada usaha untuk mencari kebenaran.

Terbaru, portal berita popular tersebut, dalam usaha terbarunya untuk terus memburukkan nama Polis Diraja Malaysia, PDRM, telah memuatnaik video yang terang-terangan tidak melibatkan pihak PDRM, namun dinukilkan dengan begitu licik sekali agar pembaca-pembaca dapat ditipu hidup-hidup, dan matlamat mereka iaitu meng’hitam’kan nama PDRM akan tercapai. Satu cubaan yang menjijikkan pada pandangan saya, dan seharusnya dilihat sebagai cubaan memutarbelitkan fakta dan merosakkan kredibiliti PDRM.

Malangnya, tentunya ada sahaja golongan yang telah buta mata hatinya, ataupun sudah taksub dengan ‘ilmu’ ajaran Malaysia Today ini. Walaupun pada mata kasar pun sudah jelas video tersebut tidak melibatkan PDRM langsung, namun pada mereka apa sahaja yang disajikan ‘tuan’ mereka, mereka akan makan dan jilat.

Ini bukan kali pertama ‘kesilapan teknikal’ sebegini berlaku. Sayangnya, Malaysia Today mungkin menyangka setelah sekian lama, rakyat Malaysia sudah dibrainwash oleh tulisan-tulisan yang diterbitkan portal tersebut. Di bantu pula oleh Malaysiakini yang semakin hari semakin menampakkan kecenderungan mereka yang satu ketika dahulu cuba menonjolkan merekalah media yang tidak berat sebelah dan sebagainya.

Saya bimbang sekiranya, amalan-amalan matlamat mengahalalkan cara ini telah lama menjadi modus operandi mereka yang anti-establishment. Ianya bukan sahaja salah dari segi etika, undang-undang dan dari sudut moraliti, perbuatan-perbuatan keji sebegini akan menjadikan fitnah dan pemalsuan fakta sebagai perkara biasa dalam masyarakat dan lama kelamaan diterima sebagai norm.

Golongan-golongan muda adalah kumpulan paling ramai menggunakan internet sebagai sumber maklumat utama, dan pemalsuan fakta serta fitnah amat berleluasa dengan ganas sekali di alam internet ini. Selagi kita mengambil jalan untuk menelan sahaja apa yang diberitahu oleh ‘idola’ dan sesiapa sahaja yang disokong, padahnya ialah apabila mereka ini berkuasa kelak.

Tapis segala maklumat yang diterima, jangan ditelan bulat-bulat. Setiap cerita punyai dua sudut, dan kita perlu menilai sesuatu cerita selepas melihat dan menganalisa secara adil dan saksama. Kematangan politik tanahair bermula dengan generasi muda yang prihatin dan bertanggungjawab.

Mereka sudah biasa dan lali dengan modus operandi ‘matlamat menghalalkan cara’, sudah tentu apabila mempunyai kuasa yang lebih besar, kita seharusnya menjangkakan ‘kejutan-kejutan’ yang lebih besar.

Memetik rangkap daripada puisi bekas Mufti Perlis, carilah ganti berbudi tinggi. Bukan perompak ganti pencuri .

END.

Cerekarama: Singh is King!

Hansard isu Karpal Singh di Dewan Rakyat

Dewan Rakyat 25/02/09

Tuan Yang di-Pertua baru-baru ini ada beberapa tohmahan yang diarahkan kepada saya 100 laporan polis ada dilaporkan terhadap saya. Barangkali Tuan Yang di-Pertua ini jadi satu rekod dalam dunia. 100 laporan polis, dua peluru Tuan Yang di-Pertua. Bawah peruntukan seksyen 57 Akta Keselamatan Dalam Negeri ada peruntukan. Jika seseorang memiliki satu peluru jika didakwa dalam mahkamah didapati salah hukuman adalah mandatori maut. Saya mahu dapat tahu di mana Pemuda UMNO ini, celaka ini dapat dua peluru ini.

Dato’ Abd. Rahman Dahlan [Kota Belud]: Apa ini? Tuan Yang di-Pertua minta penjelasan.

Dr. Haji Mohd. Puad Zarkashi [Batu Pahat]: Tarik baliklah perkataan tersebut, ini unparliamentary.

Dato’ Abd. Rahman Dahlan [Kota Belud]: Minta penjelasan.

Dr. Haji Mohd. Puad Zarkashi [Batu Pahat]: Tuan Yang di-Pertua, celaka.

Dato’ Abd. Rahman Dahlan [Kota Belud]: Mana dia boleh kata Pemuda UMNO.

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Tuan Yang di-Pertua ini bukan dituju kepada sesiapa dalam Dewan yang mulia ini.

Dato’ Abd. Rahman Dahlan [Kota Belud]: Ya tetapi jangan cakap Pemuda UMNO. Ada bukti tidak?

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Kerana Pemuda UMNO ini adalah celaka.

Dato’ Abd. Rahman Dahlan [Kota Belud]: Tarik balik Tuan Yang di-Pertua ini sudah gila ke?

Dato’ Haji Ismail bin Mohamed Said [Kuala Krau]: Tuan Yang di-Pertua tarik baliklah.

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Jangan ganggu saya.

Dato’ Haji Ismail bin Mohamed Said [Kuala Krau]: Mana ada bukti Pemuda UMNO ada peluru.

Tuan M. Manogaran [Telok Intan]: Eh rasa pedas kah?

Dato’ Haji Ismail bin Mohamed Said [Kuala Krau]: Sangkaan Pemuda UMNO ada peluru mana ada.

Dato’ Abd. Rahman Dahlan [Kota Belud]: Cakap kurang ajar boleh. Kalau saya cakap boleh?

Dr. Haji Mohd. Puad Zarkashi [Batu Pahat]: Tarik baliklah, minta tarik balik.

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Yang Berhormat, Yang Berhormat tunggu Yang Berhormat.

Dato’ Haji Ismail bin Mohamed Said [Kuala Krau]: Tarik balik.

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Kalau semua kita cakap Yang Berhormat siapa yang hendak dengar lagi?

Beberapa Ahli: [Menyampuk]

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Yang Berhormat, Yang Berhormat duduk Yang Berhormat.

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Jangan main.

Dato’ Abd. Rahman Dahlan [Kota Belud]: Jangan main apa?

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Kalau tidak perlu duduklah Yang Berhormat duduk Yang Berhormat. Okey sudah duduk semua. Bukit Gelugor teruskan ucapan tetapi saya tidak hendak dengar lagi celaka ini Yang Berhormat. Ini sepatutnya tidak dipakailah Yang Berhormat.

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Kerana ini adalah apa yang benar.

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Bukan soal …

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Kebenaran Tuan Yang di-Pertua.

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Bukan soalan…

Dato’ Haji Ismail bin Haji Mohamed Said [Kuala Krau]: Mana ada benar Pemuda UMNO celaka.

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Saya tidak mahu ada sesiapa mengganggu saya, Tuan Speaker.

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Yang Berhormat, saya tidak mahu dengar perkataan itu lagi.

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Saya ada hak untuk bercakap apa yang betul. Ini betul, kebenaran.

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Saya minta…

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Pemuda UMNO adalah celaka.

Beberapa Ahli: [Bangun] [Menyampuk]

Dato’ Haji Ismail bin Haji Mohamed Said [Kuala Krau]: Tuan Speaker, Peraturan Mesyuarat 36(4).

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Saya minta Yang Berhormat tarik balik celaka ini.

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Ada demonstrasi, Tuan Speaker di Pulau Pinang.

Dr. Haji Mohd. Puad Zarkashi [Batu Pahat]: Dia memang hendak mencabar sebenarnya.

Dato’ Haji Ismail bin Haji Mohamed Said [Kuala Krau]: Hendak mencabar ini, memang hendak mencabar.

Dato’ Abd. Rahman Dahlan [Kota Belud]: Kita tidak mahu ada orang gila ada dalam Dewan ini.

Dato’ Haji Ismail bin Haji Mohamed Said [Kuala Krau]: Bukit Gelugor sengaja hendak mencabar.

Beberapa Ahli: [Bangun]

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Yang Berhormat, perkataan ini memang tidak boleh dipakai, Yang Berhormat.

Dato’ Haji Ismail bin Haji Mohamed Said [Kuala Krau]: 36(4).

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Saya minta tadi jangan Yang Berhormat sebut lagi perkataan ‘celaka’ tetapi masih keluar juga. Itu sahaja. Jadi siapa yang Yang Berhormat sumpah…

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Baiklah, Tuan Speaker.

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: …tetapi perkataan ini memang tidak boleh dipakai.

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Jika Tuan Speaker tidak sukai, saya tarik balik. Itu tidak ada apa-apa masalah.

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Ha, tarik balik, Yang Berhormat.

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Saya sudah tarik balik.

Seorang Ahli: Duduk, duduk!

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Tarik balik, sudah tarik balik.

Beberapa Ahli: [Menyampuk]

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Duduk yang lain. Jangan ganggu lagilah. Dengar sahaja.

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Ya. 100 laporan polis, siapa buat semua ini? Saya memberi amaran kepada Pemuda UMNO, jangan main-main dengan saya.

Beberapa Ahli: [Menyampuk]

Dato’ Abd. Rahman Dahlan [Kota Belud]: Tarak takut punyalah.

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Jangan lupa…

Dr. Haji Mohd. Puad Zarkashi [Batu Pahat]: Dengan Permatang Pauh, kenapa pengecut?

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Sudahlah, Yang Berhormat Batu Pahat.

Dr. Haji Mohd. Puad Zarkashi [Batu Pahat]: Mula-mula suruh minta bertaubat, sekarang jadi takut Permatang Pauh. Siapa yang pengecut?

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Tuan Speaker.

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Yang Berhormat Batu Pahat.

Dr. Haji Mohd. Puad Zarkashi [Batu Pahat]: Siapa yang takut?

Tuan Abdullah Sani bin Abdul Hamid [Kuala Langat]: Baru balik haji itu. Minta laluan Tuan Speaker dahulu.

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Tuan Speaker.

Dato’ Haji Ismail bin Haji Mohamed Said [Kuala Krau]: Ini Pengerusi DAP ini tidak ada taringlah.

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Yang Berhormat Kuala Krau, sudahlah. Sila, sila Yang Berhormat, teruskan.

Tuan R. Karpal Singh [Bukit Gelugor]: Jangan main-main dengan saya. [Ketawa] [Disampuk] Jangan lupa King is Singh and Singh is King. [Ketawa] [Tepuk]

Bersambung di bahagian ke-2, sila rujuk mukasurat 69-73 Hansard Dewan Rakyat 26/02/09

SPR pula masuk senarai ‘must hentam’ PR. ~ Ref Malaysiakini

Tergerak hati saya mengulas mengenai tarikh pilihanraya Bukit Gantang dan Bukit Selambau yang akan diadakan pada 7hb April 08. SPR menetapkan tarikh tersebut yang hampir kepada tempoh 60 hari yang diperuntukkan dalam perlembagaan, tidak seperti pilihanraya kecil sebelum ini (yang mana tempohnya lebih singkat). Tidak perlu duga, PR sudah lontar tuduhan dan tohmahan, bukan daripada ahli biasa, tetapi ketua umum mereka sendiri.

Anwar Ibrahim: SPR keterlaluan ikut telunjuk Najib

Saya pasti sepanjang tempoh sebelum dan semasa kempen pilihanraya kali ini, SPR akan terus dihentam dan diperlecehkan oleh mereka, walhal mereka sudahpun menang di pilihanraya kecil yang juga dikendalikan SPR yang sama sebelum ini.

Seorang blogger terkenal daripada PR menyokong tindakan SPR, alasannya;

Berbalik kepada tindakan SPR yang lewat untuk mengadakan pilihan raya di Bukit Gantang dan Bukit Selambau itu dan dikatakan menunggu selepas Umno selesai mengadakan pemilihan, Mac ini, hendaklah diterima. Biarkan Umno menyelesaikan urusan rumah tangga mereka. Pembangkang harus terbuka dan gentleman dalam soal ini. Berhadapan dan berlawanlah dengan dalam keadaan mereka siap sedia.

Bukankah pembangkang itu berani dan yakin? Jadi jangan peduli apakah pilihan raya itu cepat atau lambat pembangkang tetap akan mempertahankan kedua kerusinya itu. Jangan bimbangkan kalau keputusan SPR itu merupakan strategi, kerana kalau Pakatan menampilkan calon yang baik dan benar-benar berjuang untuk rakyat, mereka akan tetap disokong walaupun ditindas dan ditekan.

MSO http://www.msomelayu.blogspot.com

Saya bersetuju dengan pendapat saudara MSO, biarlah urusan perhimpunan Agung UMNO selesai terlebih dahulu, kemudian berentaplah korang berdua di kedua-dua bukit tersebut. Jika tidak, sampai kiamat pun rakyat Malaysia tidak akan berhenti dari memperkatakan mengenai politik, dan meminggirkan pentadbiran kerajaan dan ekonomi negara.

Sekarang ini, apa sahaja yang kerajaan lakukan tidak betul pada pandangan Anwar, memanglah, kalau kerajaan sekarang betul, macam mana Anwar hendak jadi PM? Ataupun adakah PR mengamalkan prinsip, if you are not with me, you are against me?

Artikel Pilihan:

Nobisha: Pendapat Saya Salah, Pendapat Kamu Betul

RPK: The Show Is Not Over Till The Fat Lady Sings

SIS tolak dakwaan PUMPP dan Pemuda PAS