SPR pula masuk senarai ‘must hentam’ PR. ~ Ref Malaysiakini

Tergerak hati saya mengulas mengenai tarikh pilihanraya Bukit Gantang dan Bukit Selambau yang akan diadakan pada 7hb April 08. SPR menetapkan tarikh tersebut yang hampir kepada tempoh 60 hari yang diperuntukkan dalam perlembagaan, tidak seperti pilihanraya kecil sebelum ini (yang mana tempohnya lebih singkat). Tidak perlu duga, PR sudah lontar tuduhan dan tohmahan, bukan daripada ahli biasa, tetapi ketua umum mereka sendiri.

Anwar Ibrahim: SPR keterlaluan ikut telunjuk Najib

Saya pasti sepanjang tempoh sebelum dan semasa kempen pilihanraya kali ini, SPR akan terus dihentam dan diperlecehkan oleh mereka, walhal mereka sudahpun menang di pilihanraya kecil yang juga dikendalikan SPR yang sama sebelum ini.

Seorang blogger terkenal daripada PR menyokong tindakan SPR, alasannya;

Berbalik kepada tindakan SPR yang lewat untuk mengadakan pilihan raya di Bukit Gantang dan Bukit Selambau itu dan dikatakan menunggu selepas Umno selesai mengadakan pemilihan, Mac ini, hendaklah diterima. Biarkan Umno menyelesaikan urusan rumah tangga mereka. Pembangkang harus terbuka dan gentleman dalam soal ini. Berhadapan dan berlawanlah dengan dalam keadaan mereka siap sedia.

Bukankah pembangkang itu berani dan yakin? Jadi jangan peduli apakah pilihan raya itu cepat atau lambat pembangkang tetap akan mempertahankan kedua kerusinya itu. Jangan bimbangkan kalau keputusan SPR itu merupakan strategi, kerana kalau Pakatan menampilkan calon yang baik dan benar-benar berjuang untuk rakyat, mereka akan tetap disokong walaupun ditindas dan ditekan.

MSO http://www.msomelayu.blogspot.com

Saya bersetuju dengan pendapat saudara MSO, biarlah urusan perhimpunan Agung UMNO selesai terlebih dahulu, kemudian berentaplah korang berdua di kedua-dua bukit tersebut. Jika tidak, sampai kiamat pun rakyat Malaysia tidak akan berhenti dari memperkatakan mengenai politik, dan meminggirkan pentadbiran kerajaan dan ekonomi negara.

Sekarang ini, apa sahaja yang kerajaan lakukan tidak betul pada pandangan Anwar, memanglah, kalau kerajaan sekarang betul, macam mana Anwar hendak jadi PM? Ataupun adakah PR mengamalkan prinsip, if you are not with me, you are against me?

Artikel Pilihan:

Nobisha: Pendapat Saya Salah, Pendapat Kamu Betul

RPK: The Show Is Not Over Till The Fat Lady Sings

SIS tolak dakwaan PUMPP dan Pemuda PAS

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s